Midjourney maakt beelden met behulp met Artificial Intelligence (AI), of in goed Nederlands: kunstmatige intelligentie. Zo ver was je misschien al gekomen. Maar wat is Midjourney precies voor programma? Hoe gebruik je het en wat kost het? De AI-fluisteraar legt het je haarfijn uit.
Wat is Midjourney?
Midjourney is een programma (ook wel tool) waarmee je afbeeldingen maakt of laat maken. De tool is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en maakt beelden op basis van jouw input. Input kan je geven in tekstvorm, maar ook aan de hand van een bestaande afbeelding. Deze menselijke input noemen we een prompt, Engels voor opdracht.
Midjourney maakte direct indruk na zijn lancering in 2022. De kwaliteit van de afbeeldingen die de tool levert was en is nog altijd aanzienlijk beter dan de output van concurrenten als DALL-E en Stable Diffusion.
Voor professioneel gebruik is Midjourney dan ook dé tool. Wil je gewoon een beetje pielen met AI? Dan zijn de gratis versies van DALL-E en Stable Diffusion hartstikke leuk speelgoed.
Zo werkt Midjourney
Midjourney gebruikt chatprogramma Discord (vergelijkbaar met Slack en Microsoft Teams) als interface. Deze interface geeft je een persoonlijk chatkanaal waarin je, in het Engels, chat met een bot. In dit chatkanaal voer jij je prompts in. Vaak krijg je binnen een minuut – afhankelijk van je abonnement en welke modus je gebruikt – vier afbeeldingen terug van Midjourney. Uit de vier beelden kies je de mooiste door deze te upscalen. Ook kun je met de vier resultaten verder door variëren met vervolgprompts. Dit aanscherpen doe je als er wel een leuke afbeelding tussen zit, maar je toch nog iets mist.
Hoe je de prompt inricht, hangt af van je verwachtingen. Heb je al iets specifieks in gedachten? Wees dan gedetailleerd. Laat je je liever verrassen? Leuk! Soms heeft Midjourney aan een prompt als “an image of an apple” genoeg voor vier homepagewaardige pareltjes.
Naast tekstprompts kun je bestaande afbeeldingen invoeren als prompt. Dat is een goed idee als je een bestaande sfeer voor ogen hebt – maar in plaats van de auto liever een hamster op een fietsje ziet. We zeggen maar wat!
Wat kost Midjourney?
Midjourney is een betaalde tool. Je moet een abonnement afsluiten om het te gebruiken. Je hebt keuze uit drie abonnementsvormen: die van $10, $30 of $60 per maand. De valuta van Midjourney heet Graphics Processing Unit (GPU). Je koopt dus GPU-eenheden: hoe groter je abonnement, hoe sneller Midjourney voor jou werkt. Vergelijk het maar met de bundel voor je telefoon.
Let op: er is een verschil tussen het aantal opdrachten dat je Midjourney kan geven, en de GPU-kwaliteit (of snelheid) waarmee opdrachten worden uitgevoerd. Midjourney heeft een relaxmodus: die verbruikt geen GPU en beeld genereren duurt lang. Gebruik je de modus ‘fast generations’ dan levert Midjourney binnen één minuut resultaat – maar dat kost je dus GPU.
Voor $10 kun je Midjourney ongeveer 200 opdrachten per maand geven. Dat is een perfect aantal als je aan het programma wilt snuffelen. Het is te weinig als je intensief gebruikmaakt van de tool. Wij waren binnen een week door onze 200 opdrachten heen.
Lees hierover meer in deze blog over onze ervaringen met Midjourney.
Voor $30 heb je vijftien uur per maand aan ‘fast generations’. Je kan Midjourney vijftien uur zo gebruiken dat je binnen een minuut resultaat van je prompt krijgt. Hoe snel je erdoorheen bent, hangt af van hoe vaak je Midjourney gebruikt. Als gemiddelde gebruiker heb je waarschijnlijk genoeg aan dit abonnement.
Gebruik je het programma dagelijks, intensief en met meerdere personen? Dan wordt het dertig-dollar-abonnement misschien krap. Kwestie van uitproberen. Anders heb je altijd nog de optie van $60 per maand, met dertig uur aan ‘fast generations’.
Hoe gebruik je Midjourney gratis?
Sinds maart 2023 is Midjourney niet meer gratis te gebruiken. Volgens de ontwikkelaars werd de tool simpelweg te veel gebruikt om nog winstgevend te zijn. Houd je creditcard dus maar paraat.
Veelgestelde vragen over AI en content
Als betalende gebruiker mag je de gemaakte beelden gebruiken waar je maar wilt. Ook voor commerciële doeleinden. Dit betekent echter niet dat je ook copyright bezit op de beelden. De resultaten van je prompts zijn brandstof voor Midjourneys AI. Volg je het nog?
Oké, even wat uitleg: de beelden die Midjourney maakt, worden door AI gegenereerd op basis van bestaande afbeeldingen. Alles wat jij in het programma stopt (en eruit haalt), wordt onderdeel van de bodemloze poel van online beeld waar Midjourney jouw prompts mee beantwoordt. Zie het als een circulair systeem; cradle-to-cradle maar dan voor pixels.
Hoewel je geld mag verdienen aan jouw Midjourney-creaties, heb je dus niets te zeggen over wat de tool er vervolgens mee doet.
Over goede prompts schrijven vertellen we je alles in deze handige download. We geven je voorbeelden van verschillende onderwerpen, stijlen en formaten. Zo heb je altijd een reisgids bij de hand tijdens je Midjourney-journey.
Zeker! Meer over kunstmatige intelligentie ofwel Artificial Intelligence en hoe je AI inzet voor jouw proces van content maken lees je in onze blogs over AI.
Midjourney en ChatGPT zijn allebei populaire AI-tools. Midjourney gebruik je voor het maken van beeld (text-to-image- of image-to-image-AI). Met ChatGPT maak je stukken tekst (text-to-text). Wil jij ook met ChatGPT aan de slag voor jouw content? Laat AI-fluisteraar je dan helpen met deze blog over ChatGPT voor social media.
Download ons stappenplan voor perfecte prompts
Meer over AI
Er valt veel te ontdekken over AI en de verschillende tools. We helpen je graag op weg. Lees daarom verder over: