Prompts schrijven voor contentspecialisten

Online vind je tal van prompts, de ene beter dan de andere, maar welke prompts zijn nou écht te gebruiken voor je werk? Wij testten een paar puike prompts en delen onze favorieten met je.

Wat is een prompt?

Mocht je de AI-ontwikkelingen even gemist hebben, dan leggen wij het kort voor je uit. De prompt is een soort openingszin, het startpunt van je gesprek met AI-tools (denk aan ChatGPTBingJasper.ai en binnenkort Bard). Een prompt is het commando waarmee de AI-tool aan de slag gaat, in de vorm van een vraag of een opdracht. Dit kunnen makkelijke, korte opdrachten zijn of ingewikkelde vraagstukken vol details. De formulering van een prompt is erg belangrijk voor het resultaat. Hoe specifieker jij bent, hoe beter het resultaat zal zijn.

Hoe zet je prompts in?

AI-tools maken je werk als contentspecialist een stuk makkelijker. Gaan ze je creatieve werk volledig overnemen? Nee hoor, dat gelukkig niet. Wél helpen tools je vragen beantwoorden, plannen uitwerken en beeld of tekst genereren. Wij gebruiken AI-tools onder andere voor: 

 • Content maken
 • Teksten vertalen
 • Stappenplannen maken voor onze grootse plannen
 • Contentplanningen
 • Contentkalenders
 • Outlines voor blogs en landingspagina’s
 • Bevlogen brainstorms

… en veel meer! AI-tools nemen ons tijdrovend werk (voor een deel) uit handen. Zo hebben wij tijd voor andere dingen.

Stiekem kun je best stellen dat we AI-tools gebruiken alsof het onze nieuwe stagiair is. Net als een stagiair heeft een AI-tool namelijk de juiste input nodig om aan de slag te kunnen. Prompts zijn die input en dus moeten ze goede kaders hebben. En, als je duidelijke feedback geeft worden de resultaten die je uit AI-tools haalt alleen maar beter.

Onze favoriete prompts

Oké, back to basic! Hoe gebruik je prompts om net zo slim en snel te werken als AI-fluisteraar? We probeerden een heleboel prompts voor je uit. Dit zijn onze 14 favoriete prompts, die ons (werkende) leven een stuk makkelijker maken.

1. De ultieme beginprompt

Als je werkt met ChatGPT of Jasper.ai kun je deze prompt gebruiken om mee te beginnen:

Ik ga je vragen om teksten te schrijven voor mijn bedrijf. Die bevatten landingspagina’s voor mijn website, blogideeën en het samenstellen van een contentkalender. Voordat we beginnen wil ik dat je mijn bedrijf en doelgroep kent. Vraag me minstens 20 dingen over mijn bedrijf, doelgroep, klanten en andere dingen die je nodig hebt om deze taken goed uit te kunnen voeren.

Met deze informatie stelt de AI-tool teksten op die passen bij jouw bedrijf, doelgroep en doelen. Zolang je in ChatGPT in dezelfde chat blijft werken, onthoudt de tool deze informatie. Je vindt de chat links in het menu, ChatGPT genereert automatisch een onderwerp.

Na de 20 vragen uit je beginprompt haak je hier verder op in met vervolgprompts. Bijvoorbeeld om teksten te schrijven of om een contentkalender op te stellen.

2. Prompts om content te creëren

  • Schrijf een caption voor een Instagram-post die onze accountmanager in het zonnetje zet. Gebruik maximaal 50 woorden en eindig met 10 hashtags. 
  • Maak een lijst met 20 hashtags die passen bij het onderwerp ‘koffiedrinken’.
  • Verzin 5 verschillende posts voor LinkedIn op basis van de informatie die je hebt. Ik wil graag nieuwe klanten werven. Mijn doelgroep is tussen de 40-50 jaar oud. Ze zijn ervaren koffiedrinkers met een horecatent. Benadruk mijn USP in de tekst. Schrijf positief en inspirerend.

3. Prompt voor tone of voice

  • Vanaf nu schrijf je content voor <bedrijfsnaam>, <soort organisatie>. Onze tone of voice is <eigenschap>, <eigenschap>, <eigenschap>, en <eigenschap>. Maar, deze woorden mogen niet letterlijk terugkomen in de tekst. Ook hanteren we de volgende regels bij onze teksten: geen <leesteken/taal/eigenschap>, wel korte zinnen, geen Engelse woorden. De teksten zijn <stijl>, <stijl>, <stijl>
  • We gebruiken <stijlfiguur> en <stijlfiguur>, maar niet meer dan <aantal> per tekst. De teksten zijn <twee bijvoeglijke naamwoorden> maar wel <tegenhanger>. Behoud van de boodschap staat centraal. Kun je dit?

Lees meer over prompts over content creatie en tone of voice.

4. Prompts om teksten te herschrijven

Teksten inkorten, uitbreiden of in een andere stijl? Dat heb je zo voor elkaar dankzij AI.

  • Deze tekst is te lang. Kort de tekst in naar 3 alinea’s. Elke alinea bevat maximaal 5 zinnen.
  • Voeg nog een alinea toe aan deze blog, met het onderwerp X.
  • Herschrijf de tekst en gebruik deze woorden: koffie, koffiedrinken, koffiezetapparaat.
  • Maak de tekst <tekst invoegen> begrijpelijk voor een 10-jarige.

5. Prompt voor een contentkalender

Maak een contentkalender voor een maand op basis van de informatie die je hebt over mijn bedrijf voor de kanalen Instagram, YouTube en LinkedIn. De onderwerpen zijn onderverdeeld in 5 verschillende rubrieken. Vermeld het onderwerp, de tekst, beeldsuggestie en datum.

Contentkalender voor contenspecialisten gegenereerd door AI

6. Prompt voor SEO

 • Geef 3 verschillende versies van een snippet voor deze url [url]. Geef een metatitel van maximaal 60 tekens inclusief spaties en een metadescription van maximaal 156 tekens inclusief spaties. Laat het zoekwoord [zoekwoord] terugkomen in de metatitel en metadescription.

7. Prompt voor een plan van aanpak

 • Je bent aangenomen als communicatiemanager voor een nieuw bedrijf dat binnenkort een revolutionair product op de markt brengt. Het is jouw verantwoordelijkheid om een effectieve communicatiestrategie te ontwikkelen om de lancering van het product succesvol te maken. Beschrijf een gedetailleerd plan van aanpak voor je communicatiestrategie, inclusief de belangrijkste doelstellingen, doelgroepen, boodschappen en kanalen die je zou willen gebruiken. Geef ook aan hoe je de effectiviteit van de strategie zou meten en eventuele aanpassingen zou aanbrengen.

8. Prompts voor brainstorms

  • Bedenk 3 manieren om via Instagram een medewerker in het zonnetje te zetten.
  • Ik zoek een passende tussenkop van maximaal <aantal> woorden voor onderstaande tekst [tekst invoegen]. Wat voor ideeën heb jij?
Passende tussenkop gegenereerd door AI

9. Prompts voor samenvattingen

  • Maak van deze tekst [tekst invoegen] een samenvatting van maximaal 600 woorden.
  • Maak een lijst waarin je de belangrijkste punten van deze tekst [tekst invoegen] opsomt.

10. Prompts voor outlines

  • Maak een outline voor een blog over het 20-jarig jubileum van een medewerker.
  • Maak een beknopte outline voor een landingspagina over de voordelen van zoekwoordenonderzoek voor beginners.
Beknopte outline gegenereerd door AI

11. Prompt voor een schema of tabel

 • Verwerk de dagelijkse werkzaamheden van een online marketeer in een tabel. Beschrijf per uur wat er gebeurt.
Tabel met dagelijkse werkzaamheden van een online marketeer gegenereerd door AI

12. Prompt voor kantoortaken

 • Ik wil een agenda maken voor een vergadering met mijn collega’s, noem voorbeelden van wat erin moet staan.

13. Prompts voor interview

  • Schrijf een interview van 10 vragen voor een contentspecialist. Het onderwerp van het interview is contentmarketing. Gebruik open vragen. Ik wil dat de vragen specifiek gaan over hoe je een sterk merk kan bouwen. 
  • Noteer tien vragen die ik kan stellen aan een klimaatactivist tijdens een demonstratie.

14. Doorvraagprompts

Ben je niet helemaal tevreden met het resultaat? Met doorvraagprompts kun je teksten aanpassen of feedback geven.

 • Hoe voer ik stap 2 van het door jou gemaakte stappenplan uit?
 • Waarom is het belangrijk om te starten met X?
 • Vertel meer over onderdeel X.
 • Kun je hier nog 5 variaties op maken?
 • Kort het antwoord in.
 • Schrijf het in een meer zakelijke stijl.

AI-tools voor afbeeldingen

Liever beeld dan tekst? Er zijn ook AI-tools die, op basis van jouw prompt, een geheel nieuw beeld creëren. Denk aan Canva en Midjourney.

Wat nou als we AI-tools voor tekst en beeld ook met elkaar laten communiceren? Wij testten of ChatGPT een handige hulp is om prompts te formuleren voor Midjourney. En ja, reken maar dat dat handig is. Kijk maar.

Zo vroegen wij ChatGPT om een prompt voor Midjourney:

Afbeelding5

De prompt die ChatGPT formuleerde op basis van deze informatie luidt:

Afbeelding6

Als we die prompt gebruiken in Midjourney, creëert die tool de volgende beelden:

Foto

Op net zo’n manier maakten wij (een beetje van onszelf en een beetje van Midjourney) onderstaand beeld:

A very realistic image of a girl training a dolphin on a sunny day in a very big aquarium, taken with a nikon d750, landscape –ar 16:9.

Afbeelding8

Wil jij hier ook mee aan de slag? Kopieer gerust de formule voor het creëren van de prompt:

The following is a Midjourney Prompt Formula: A photograph of a [subject] [engaged in an action scene] with [background context], during [time of day] with [type of lighting] and shot with a [type of lens], shot with a [type of camera], using [name of lens] Do you understand the formula?

En ga zelf lekker aan de slag met het creëren van het beeld dat je in je hoofd hebt!

Ga zelf aan de slag met ons stappenplan

Wil je weten hoe je zelf sterke prompts schrijft voor AI-tools? Download dan ons stappenplan voor contentspecialisten. We delen in het stappenplan meer waardevolle tips.

Brein lekker aan het schrijven.

Meer over AI

Er valt veel te ontdekken over AI en de verschillende tools. We helpen je graag op weg. Lees daarom verder over: