Bezig met het vullen van je contentkalender voor je socialmediaberichten? Ben je Koos Inspiratieloos? Timmy Tijdtekort? Dan is het tijd om ChatGPT te omarmen als je nieuwe assistent. ChatGPT kan namelijk veel meer dan je denkt. Zo bespaar jij veel tijd. Benieuwd hoe? We leggen je het uit.
Posts schrijven
Zet ChatGPT in als je nieuwe co-copywriter. De chatbot helpt je met originele copy voor je social media. De kwaliteit van het antwoord hangt natuurlijk af van de prompt die je geeft. Vraag de bot bijvoorbeeld een post te schrijven voor Instagram. Of vraag om een vacaturetekst voor een socialmediaspecialist voor LinkedIn.
Een paar extra tips. Noem altijd de doelgroep, het doel van de tekst en het medium waarop je de tekst plaatst. Hoe meer informatie je geeft, hoe beter het resultaat. Wees duidelijk en concreet: noem bijvoorbeeld het aantal woorden en de schrijfstijl (hierover later meer). Het is tot slot belangrijk om altijd alle gegenereerde teksten na te kijken op fouten. De kennis van ChatGPT is namelijk beperkt en gaat bovendien maar tot 2021.
Voorbeeld
Schrijf een tekst voor een bericht op [jouw medium] over [jouw onderwerp]. De doelgroep bestaat uit [jouw doelgroep]. Het doel is dat zij [jouw doel].
Je persoonlijke eindredacteur
Heb je al een tekst, maar ben je nét niet tevreden? ChatGPT helpt je bij het redigeren van je post. Stuur je tekst aan ChatGPT en vraag of de bot deze herschrijft. Ook hierbij zijn duidelijke instructies de sleutel tot succes. Ben je inhoudelijk tevreden over je post, maar is de tekst te lang? Of lopen de zinnen niet lekker? Geef dat dan aan. Ben je daarna nog niet tevreden over het alternatief? ChatGPT is een onvermoeibare sparringpartner. Je kunt de bot eindeloos bijsturen en feedback geven.
Voorbeeld
Ik ga je zo een tekst sturen. Geef een alternatief voor deze tekst. Gebruik een actieve schrijfstijl, korte zinnen en maximaal 50 woorden. [Jouw tekst].
AI als inspiratie
Soms is de inspiratie voor een nieuwe post ver te zoeken. Gelukkig kan ChatGPT je ook heel goed helpen bij nieuwe contentideeën. Natuurlijk geldt ook hier: weinig input betekent minder invloed op de kwaliteit van het resultaat. Deze manier van ChatGPT inzetten is met name handig als je het nog niet weet en inspiratie op wilt doen.
Voorbeeld
Geef 5 ideeën voor een LinkedInpost over een evenement. Het doel is om bezoekers te trekken.
Samenvatten
De kern uit een lang, droog artikel halen om er een pakkende socialmediapost van te maken. Dat kan nogal wat tijd kosten. ChatGPT helpt je een langere tekst samen te vatten. Om dit te doen geef je de volledige tekst aan de chatbot. Geef ook aan waar de focus moet liggen en wat de belangrijkste punten zijn. Dat scheelt nog eens tijd.
Voorbeeld
Ik ga je zo een tekst sturen. Vat de tekst samen in maximaal 100 woorden. Noem de belangrijkste argumenten en de conclusie. [Jouw tekst].
Speel met de toon
Ben je op zoek naar een droge tekst? Of juist een grappige? Zorg dat ChatGPT op de hoogte is van jouw tone of voice. Dit doe je door heel duidelijk aan te geven wat je precies wilt. Hier gebruik je bijvoorbeeld de volgende prompt voor: “Schrijf een kort socialmediabericht over tuinieren. Doe dit met een enthousiaste toon”.
Wordt de bot wel heel enthousiast van deze aanwijzing? Geef dan feedback, bijvoorbeeld: “enthousiast, maar niet te schreeuwerig”. Of: “grappig, maar niet flauw”. Als je met een omschrijving van de toon niet het juiste resultaat krijgt, helpt het om nog concretere aanwijzingen te geven. Maak jij je teksten bijvoorbeeld luchtiger door woordspelingen of ironie te gebruiken? Ook dit kun je de bot meegeven, bijvoorbeeld: “gebruik woordspelingen, maar niet meer dan drie”.
Soms heeft ChatGPT de neiging om woorden uit je prompt letterlijk te herhalen in het antwoord. Ook hierin kun je de bot trainen. Benoem dat de omschrijving die je gebruikt niet expliciet terug mag komen in de tekst.
Voorbeeld
Schrijf een socialmediabericht voor op [jouw medium] over [jouw onderwerp]. Het doel is om [jouw doel]. Gebruik een toon die enthousiast is maar niet scheeuwerig en grappig maar niet flauw. Gebruik 1 woordspeling. De omschrijving die ik je net gaf mag niet expliciet terugkomen in de tekst.
Recycle content
Heb je al een bestaand artikel of blogpost? Geef de tekst door aan ChatGPT en vraag de bot om er een socialmediabericht van te maken.
Voorbeeld
Schrijf een socialmediabericht voor op [jouw medium] over onderstaande blog. Het doel is dat de lezers doorklikken naar de blog. [Jouw blog].
Download ons handige overzicht met voorbeeld-prompts
Benieuwd welke prompts wij nog meer gebruiken om socialmediaposts te schrijven? Check onze voorbeeldprompts.
Meer over AI
Er valt veel te ontdekken over AI en de verschillende tools. We helpen je graag op weg. Lees daarom verder over: